onsdag den 15. januar 2014

Farsbrød med råstegte gulerødder og æble/jordskokke-kompot

Et farsbrød kan egentlig være ret godt, og nemt er det i og for sig også. Dette blev komponeret lidt ud fra, hvad køleskabet gemte, og trængte til at blive brugt.
500 gram hakket kalve/svinekød blandes med 1 æg, 1 fintrevet persillerod, 1 hakket rød peber, et par håndfulde grofthakket bredbladet persille, 1 fed presset hvidløg, salt og friskkværnet peber.

Det hele blandes godt sammen til en broget fars. På et stykke papir lægges 5 skiver skinke (Schwartzwalder, parmaskinke eller lign.).

Halvdelen af farsen bredes ud, og så havde jeg en frisk kugle mozarella, som var supertæt på sidste salgsdag - den blev revet i mindre stykker og lagt i midten af farsen.

Det sidste lag fars lægges ovenpå
                                                                             
Papiret støtter, når farsen rulles sammen, vendes og lægges i et ildfast fad. Bages i ovnen ved 180 grader i ca. 30-40 min. til skinken er fin gylden.


Gulerødder - gerne i forskellige farver skæres i ca. 1 cm skiver - gerne på skrå.
 
 Steges i lidt olie på panden til de er lige netop møre. Krydres med salt og peber.

Serveret med ovnstegte kartofler
 ½ rødløg, et æble og jordskokker (ca. dobbelt mængde af æblet) skæres i grove tern. Jordskokkerne kan man skrælle eller lade være - afhænger lidt af, hvor beskidte de er...

Det hele svitses i lidt olie sammen med et par kviste frisk timian,
 skru ned for temperaturen og lad det simre til æblerne og jordskokker bliver møre, men endelig så der stadig er bid i jordskokkerne. Skulle det blive for tørt kan lidt vand tilsættes.
Til sidst smages til med lidt æbleeddike, salt og peber.

tirsdag den 7. januar 2014

En rest steg og hvad så?

Jeg havde en rest af weekendens kalvefilet-steg - og hvad så? 
Jeg synes det er synd at genopvarme sådan noget dejligt kød, så det blev til en fyldig salat, som tilbehør til det kolde kød.
Jeg havde ikke rigtig forberedt det, så det blev, hvad køleskabet og skabene kunne byde på.
Speltkerner blev kogt møre og kølet af. 
En dressing af ca. 2 spk. olie, ½ tsk sesamolie, et lille skvæt soyasovs og flydende honning blev mixet godt sammen. Speltkernerne vendes rundt i dressingen - smages til med salt og peber. 
Til sidst blandes der en lille håndfuld sorte og lyse sesamfrø i lige inden serveringen.  



Salaten blev blandet af strimler hjertesalat, babyspinatblade, lidt skiver af bladselleri, udkernet agurk i grove skiver, flade strimler af gulerødder, cherrytomater i kvarte, helt tynde skiver rødløg, til sidst pyntet med groftklippet bredbladet persille og granatæblekerner.


Man kan fint vælge at blande speltkernerne sammen med salaten, men i dag blev det hos os serveret hver for sig (og resterne fra i aften blev så blandet sammen -> nem madpakke i morgen ;-).